Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 30

Thread: Major Apex Fusion Update Released Today

  1. #1
    VP Sales and Marketing Terence's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Morgan Hill, CA
    Posts
    962

    Cool Major Apex Fusion Update Released Today

    A brand new release of Apex Fusion was pushed out to the servers today.

    We are continuing to give our customers added value and delivering some great advancements in this new release. Everything from ways to share your lighting and pump wizard set ups to more data available on the graphing engine to a faster overall interface.

    Lots of good stuff in here that I will soon do some new videos on.

    There is nothing you need to do or download. It should all be there on your next access. Of course most all of the features in this release will work on both the new Apex as well as the Apex Classic.

    Here is a copy of the release notes:

    • Input Log View - The input log view, accessed from the dashboard icon or the Input Log item in the Apex menu, has been enhanced to make analysis and correlation of aquarium events easier; the range of dates available in this view has also been substantially increased.

      For details, refer to the help information available via the icon in the input log view.

    • Lighting Wizard - A number of usability enhancements have been made to the lighting wizard, including representative color swatches in the preset color selection menu and the ability to easily select a color already used by another color point.

      Additionally, the 'Sunrise' color preset has been removed. This preset was a synonym for the '14K' preset; having two identical presets has been a constant source of confusion.

    • Radion G4 Pro - Support for the Radion G4 Pro's two additional color channels has been added to the lighting wizard and to traditional profiles.

      Note that updated Apex firmware is required to use the new channels.

    • Wizard Schemes / Sharing - The various wizard views now allow a complete 24-hour scheme to be saved for later reuse; schemes may be saved privately, for your own use, or shared publicly, for others to discover and use.

      Scheme support is available in the following wizards:

      - DŌS
      - Lighting
      - Serial (VDM-AI/Zetlight)
      - Variable Speed
      - Vortech
      - WAV

      Within a wizard, use the Save Scheme icon to save or share a scheme, and the Download Scheme icon to discover and apply schemes.

    • Dashboard - When the unused tile bin contained a large number of tiles, some of the tiles could become invisible. All tiles in the unused bin should now be visible.


    If you like what you see, give a shout out here to all our software engineers that put a ton of time and effort into expanding your Apex capabilities.
    Terence Fugazzi :: VP Sales and Marketing :: Neptune Systems

  2. #2
    Frequent Visitor
    Join Date
    May 2015
    Location
    UK
    Posts
    99
    Hi Terence great to see improvements but I dont see any reference to the modifications for the WAV pumps to help reduce to the flow so they are suitable for use in smaller aquariums. What is the update on this please.

  3. #3
    Frequent Visitor
    Join Date
    May 2015
    Location
    UK
    Posts
    99
    Should have said cant find the firmware update for the Classic on your website. Can you provide a link please.

  4. #4
    VP Sales and Marketing Terence's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Morgan Hill, CA
    Posts
    962

    Major Apex Fusion Update Released Today

    Quote Originally Posted by mlandscape View Post
    Should have said cant find the firmware update for the Classic on your website. Can you provide a link please.
    This is NOT a firmware announcement, this is an Apex Fusion (cloud service) announcement. Apex Classic should see a firmware update next month. I do not know at this time what changes/fixes will be in that release.
    Terence Fugazzi :: VP Sales and Marketing :: Neptune Systems

  5. #5
    Frequent Visitor
    Join Date
    May 2015
    Location
    UK
    Posts
    99
    My mistake and thanks for pointing me in the right direction and for the info on the firmware updates.

  6. #6
    Regular Vistor
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    23
    I'm excited by the improvements - especially the charting. Unfortunately it seems to be behaving oddly.
    How do I add a second chart to the page? And how do I save the chart selection? The first time I clicked the charts button, I was prompted with an empty page and a dialog box asking me to pick my chart. Assuming I need to set it up the first time, I picked ORP. This worked great in that the ORP chart was added. Now I can't see any way to add more charts. I can change the 1 chart's data and compare to other data, but can't add more. Is this not possible anymore?
    And when I went back to the dashboard and back to the charts, it had me pick my source chart again.
    Also, please allow the viewing of more data than 1 week. The chart period slider is great, but still does not update fast enough to drag through months of data looking for patterns.
    Thanks.
    Doug

  7. #7
    Regular Vistor
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    23
    Another observation: Since I measure most parameters once per week, I can only get one data point to overlay on the data log chart (since I'm limited to a 1 week view) - and thus don't get any trend lines.
    What I'd really like to see is the measurements charts combined with the data log charts. For measurement charts I can see all of the data I've ever entered, compared to other data - but I can't compare this to data log. In the data log charts, I can only see one week, and can't really see my measurements overlaid in any useful way.

    Also, I don't get any watt/amp/volt readings for my powerbar (new apex) on the dashboard. It's just a blank yellow box.

  8. #8
    Fish Whisperer cypherljk's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Charlotte, NC
    Posts
    448
    Good stuff. Still playing with it...! Glad the missing tiles is fixed ;-)

  9. #9
    New User
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Phoenix
    Posts
    7
    Really not a fan of the new charting. Sure they're more detailed, but the interface is now clumsier, and you can only see a single primary parameter at a time. You can still overlay other parameters to visualize interactions, but that was already possible in the prior interface. What's lost seems to be the ability to see multiple plots at once, and the ability to just open the charting page to see all of the inputs plotted at once. It's not like the performance of that was poor, and it certainly gave me a much more thorough overview at once. Now I'm guaranteed to have to set up even the first chart I want to look at with several clicks, whereas before for 90% of my needs, just opening the chart page showed me everything. That's a step backwards in my opinion, for the sake of adding some rudimentary statistics, which is far less helpful.


    Sent from my iPad using Tapatalk

  10. #10
    Frequent Visitor
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Huntsville, AL
    Posts
    78
    Quote Originally Posted by jrpayne View Post
    Really not a fan of the new charting. Sure they're more detailed, but the interface is now clumsier, and you can only see a single primary parameter at a time. You can still overlay other parameters to visualize interactions, but that was already possible in the prior interface. What's lost seems to be the ability to see multiple plots at once, and the ability to just open the charting page to see all of the inputs plotted at once. It's not like the performance of that was poor, and it certainly gave me a much more thorough overview at once. Now I'm guaranteed to have to set up even the first chart I want to look at with several clicks, whereas before for 90% of my needs, just opening the chart page showed me everything. That's a step backwards in my opinion, for the sake of adding some rudimentary statistics, which is far less helpful.


    Sent from my iPad using Tapatalk
    I agree, trying to look at my systems this morning - previously one click per system and I could see what I needed to see for temp, ph, amp draw on multiple eb-8s and so on. Now I have to spend ten times the amount of time to see my info and compare through the last 7 days. I'd actually rather look at my cell phone app now, but that only shows the last 24 hours. The ability to create a custom chart with multiple inputs would be nice - basically I'd be choosing items that were taken away with this upgrade.

    -g
    Last edited by gcrawford; 10-26-2016 at 05:36. Reason: Mis-spelled word

  11. #11
    Regular Vistor
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Denver, CO, USA
    Posts
    45
    Not liking the change to charts, where (unless I'm missing something) I can no longer see multiple charts in one view. Boo.

  12. #12
    Regular Vistor
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Johnson City, TN
    Posts
    23
    I'm a daily user of Tableau Software and thought - after reading the comments - that I would be disappointed with the new charting controls, but I actually really like them! I never found myself getting crazy analytical with the charts, so I don't want to discount the other other feedback from users that likely used the functionality a bit more than I do. But I, for one, kinda like the change. What I'm REALLY excited about is the ability to share and access others' shared schemes! I really hope the community takes advantage of this enhancement. Thanks to all for your continued development efforts.

  13. #13
    Frequent Visitor
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Tijuana Mexico
    Posts
    70
    i still have the full apex (black Box), and have a couple of g4 pro radions, you state that there is nothing to do to get the update, but then you say that it needs an update to get all 8 channels on the radions to work, where can i get this update?, or maybe i misunderstood, thanks

    Mario

  14. #14
    VP Sales and Marketing Terence's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Morgan Hill, CA
    Posts
    962
    I can understand your confusion.

    Basically it's like this. There is software that runs on your device (firmware). At this point it and the firmware in your WXM module (assuming you have one) at this point do not even know what a Radion G4-pro is until you update that firmware with the latest. (Just released for the New Apex, next month for the Apex Classic)

    The second kind of software is the kind that resides on our servers in the cloud and communicates to your Apex. This is called Apex Fusion. When it is updated, it just is - nothing for customers to do except maybe refresh a page.

    Now, in order for you to control your G4-Pros, you need all of those pieces of software to have that capability. What was announced above is that this capability was added to the Apex Fusion side of things.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Terence Fugazzi :: VP Sales and Marketing :: Neptune Systems

  15. #15
    New User
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Los Angeles, CA/Pacific
    Posts
    3
    Thanks for clearing that up Terence. I too recently purchased G4 Pro and a WXM module controlled by an Apex Jr. and here I am tinkering for 2 days straight trying to get the extra 2 channels to show up.

  16. #16
    Frequent Visitor
    Join Date
    Jan 2015
    Location
    England
    Posts
    50
    Quote Originally Posted by larryl View Post
    Not liking the change to charts, where (unless I'm missing something) I can no longer see multiple charts in one view. Boo.
    There is a compare button the right?

  17. #17
    Regular Vistor
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    California, USA
    Posts
    28

    Major Apex Fusion Update Released Today

    The Chart function of the new Fusion update appears to be a step backward in convenience to users. I may be missing something, but I cannot seem to find a way to save a newly created chart configuration for later viewing. I appear one must start over each time with the Chart function-very annoying. I cannot see why you would move away from the convenience of instant multi-chart function.

  18. #18
    Regular Vistor
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Denver, CO, USA
    Posts
    45
    Quote Originally Posted by johnnyenv View Post
    There is a compare button the right?
    Yes, but that will overlay all the charts you select on top of each other, which gets really messy if they are different types because the units are different (e.g. temp and pH). I used it find it really informative to scan down the list of all the temp and pH charts to get an immediate overall idea of how things were looking. Now you have to manually select each chart one after the other to look at them.

  19. #19
    Frequent Visitor
    Join Date
    May 2016
    Location
    Lansdale, PA
    Posts
    591
    What about documentation for Fusion?

    Do I start with the original manual, from before May 2014, and read about all the changes, by the way where would I find that, and keep track of all the stuff that I read that no longer applies until I have the documentation in my mind?

    I went to Fusion and went to the Help area and got the Fusion Guide. It made no mention of the latest changes, or any other changes made after May 2014.

  20. #20
    Regular Vistor
    Join Date
    May 2016
    Location
    NY
    Posts
    29
    Terence can we please get an update that allows one time dosing for the DOS? For example if I measure my Alk and its 0.5dKh low from where I want, it would be nice to be able to just type in "add 100ml over the next 180 mins" where amount and duration are configurable without having to change my daily dosing schedule.

  21. #21
    Frequent Visitor
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Tijuana Mexico
    Posts
    70
    any updates for old (black case) full apex yet?, thanks

  22. #22
    Master Control Freak RussM's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    California - US Pacific
    Posts
    15,867
    Quote Originally Posted by Sanababit View Post
    any updates for old (black case) full apex yet?, thanks
    All of the updates listed in the first post apply to all Apex models.
    I'm not a Neptune support rep. Please do not send me PMs with technical questions or requesting assistance - use the forums for Apex help. PM me ONLY if the matter is of a private or personal nature. Thanks.

  23. #23
    New User
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Los Angeles, CA/Pacific
    Posts
    3
    Quote Originally Posted by RussM View Post
    All of the updates listed in the first post apply to all Apex models.
    Thanks so Old Apex will be able to control the new 2 channels on the Radion Gen4? Was still showing 6 instead of 8 a while ago.

  24. #24
    VP Sales and Marketing Terence's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Morgan Hill, CA
    Posts
    962
    Yes. But not until a firmware update releasing later this month.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Terence Fugazzi :: VP Sales and Marketing :: Neptune Systems

  25. #25
    Frequent Visitor
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Tijuana Mexico
    Posts
    70
    Come on firmware update

Tags for this Thread

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •